Tort weselny – wszystko co powinniście o nim wiedzieć

28 kwietnia 2017, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Tradycja weselna i związana z nią symbolika jest bardzo mocno zakorzeniona w polskiej kulturze. W zależności od regionu ceremoniały ślubne mogą się od siebie różnić, istnieje jednak wiele elementów, których znaczenie wszędzie jest takie samo.

Obecnie nie każdy zdaje sobie sprawę, jakie przesłanie niosą ze sobą liczne motywy dekoracyjne, wyznaczony sposób zachowania, czy nawet jedzenie. I właśnie ten ostatni element, a dokładniej tort weselny i związana z nim tradycja będzie głównym tematem artykułu.

Tort jako istne dzieło sztuki

Dawno przyjęło się, że pojawiający się na sali weselnej tort jest drugim, zaraz po młodej parze, najważniejszym uczestnikiem wesela. Jego wejście na parkiet obserwują wszyscy goście, nierzadko zachwycając się jego urozmaiconymi dekoracjami, kolorami, kształtami czy budową. Nic dziwnego, że w wielu przypadkach torty uchodzą za dzieła sztuki. Cukiernicy wciąż prześcigają się w tworzeniu nowych kształtów i kompozycji smakowych, po to, aby wzbudzać jeszcze większy zachwyt gości. Obecnie proces przygotowania tortów jest ograniczony jedynie przez wyobraźnię cukiernika. Sztuka tworzenia tych wykwintnych wypieków znajduje się na bardzo wysokim poziomie. Cukiernicy potrafią przyozdobić je w falbany, kokardy, koronki, zwierzątka, żywe, czekoladowe, marcepanowe czy karmelowe kwiaty i spełnić prawie wszystkie, nawet te niestandardowe wymagania klientów. Tradycyjny weselny tort składa się z 3 lub więcej pięter. Dużą popularnością ostatnio cieszą się race tortowe, stanowiące piękny element reportażu ślubnego, zwłaszcza gdy tort podawany jest po zmroku.

Gdzie zamówić weselne ciasto?

Kiedyś wypiekaniem tortu weselnego wedle tradycji zajmowały się kobiety z rodziny panny młodej. Obecnie zamawia się je w profesjonalnych cukierniach, restauracjach lub u artystów sztuki cukierniczej. Niezależnie spod czyjej ręki wyjdą, powinny spełniać jedną podstawową zasadę — ich smak musi być tak samo wyborny, jak wygląd.

Wszyscy zakochani planujący wesele w Krakowie stoją przed trudnym wyborem odpowiedniej cukierni. Mimo ogromnej konkurencji oferującej niezliczone wzory i smaki tortów nie można przejść obojętnie obok Słodkiego Wierzynka. Słynie on z produkcji wykwintnych słodkości na każdą okazję. W jego weselnej kolekcji znajdują się ciasta wypiekane według tradycyjnych receptur przez znakomitych mistrzów sztuki cukierniczej. Od lat zachwycają oryginalną formą, wyrafinowanym smakiem i iście królewskimi dekoracjami. Co więcej, klienci Wierzynka z pomocą specjalnego kreatora mają możliwość stworzenia unikalnego projektu ciasta, wybierając jego kształt, smaki, ozdoby oraz napisy.

 

Jaki smak wybrać?

O tym, jaki smak powinien mieć tort weselny, decydują przyszli państwo młodzi. Bardzo ważne jest, aby tort nie był przesadnie słodki. Obecnie do najpopularniejszych smaków należą czekoladowe, owocowe i śmietanowe. Smak tortu powinien być dostosowany do reszty dań serwowanych podczas przyjęcia. Jeśli przeważają dania tłuste i ciężkie, tort powinien być lekki np. z owocowymi masami. Jeżeli natomiast potrawy będą lekkostrawne, wtedy tort może być słodszy z bardziej intensywnymi nutami tj. toffi, kawa czy czekolada.

Skąd pochodzi?

Historia tego słodkiego wypieku sięga jeszcze czasów starożytnych. Wówczas był on wytwarzany z ciasta chlebowego z dodatkiem aromatycznych ziół, owoców, miodu czy bakalii. Wyglądem różnił się znacznie od obecnie znanych tortów, jednak jego symbolika została niezmienna. Tak jak w dzisiejszych czasach, starożytne torty przygotowywane były tylko na wyjątkowe okazje. Ich obecność zawsze podkreśla szczególną wagę uroczystości. To dlatego stały się nieodłącznym elementem przyjęcia weselnego, urodzin, rocznic czy chrzcin.

Obecna forma tortów została wymyślona przez Włochów, a do Polski dotarła razem z Królową Boną około 1518 roku. Właśnie od włoskiego słowa “torta” oznaczającego placek pochodzi słowo “tort”. W polskiej kulturze zakorzeniły się na tyle głęboko, że w XVII w. powstał nawet zawód tortarza, który zajmował się tylko wypiekiem tortów. Początkowo były to cienkie placki przekładane słodką masą migdałową. Ich wierzchy były bogato zdobione herbami i symbolami narodowymi, monogramami lub figurkami o określonym znaczeniu.

Symbolika weselna tortu

Od najdawniejszych czasów zawarcie związku małżeńskiego stanowiło jedno z najważniejszych wydarzeń nie tylko w życiu pary młodej, ale także ich rodzin i całych społeczności. Przyjęcie weselne prawie zawsze jest huczną imprezą, na której jedzenie odgrywa ogromną rolę. Wśród wielu zmieniających się przysmaków niezmiennym elementem przyjęcia jest tort. Na jego pojawienie się czekają wszyscy goście. Przez krótką chwilę jest swoistym punktem kulminacyjnym każdego ważnego wydarzenia. Tort weselny to coś więcej niż tylko deser po daniu głównym.

Już w starożytnych czasach obdarowanie panny młodej różnymi wypiekami symbolizowało płodność i szczęście w związku. Dzielenie się tortem weselnym wiąże się natomiast ze staropolską tradycją częstowania gości kołaczem weselnym. Ciasto było symbolem dostatku i pomyślności. Jednak żeby para młoda mogła cieszyć się wszelkim dobrem, musiała podzielić się słodkim ciastem ze wszystkimi gośćmi. Wierzono, że podarowana im słodycz zwróci się w postaci szczęścia i obfitości na nowej drodze życia. Obecnie tort oznacza słodkie życie małżeńskie, a jego okrągły kształt symbolizuje cykliczność życia i sił natury. Tradycja głosi również, że brak tortu oznacza dla nowożeńców niedostatek i niezadowolenie z pożycia małżeńskiego. Lepiej więc nie ryzykować i na wszelki wypadek przygotować duży tort, którym poczęstujemy wszystkich gości bez wyjątku.

 

To, jak będzie wyglądał tort weselny, zależy wyłącznie od upodobań przyszłej pary młodej. Jednak niezależnie od rodzaju składników czy ozdób jego główną rolą jest przekazanie gościom słodkich i pozytywnych emocji. Tort to podstawowy symbol szczęścia i pomyślności. Gromadzący się przy nim goście razem z parą młodą mają możliwość przeżywania wyjątkowych i niezapomnianych chwil radości.


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.

FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.