Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone
Biszkopt
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.
Krem truskawkowy
– 250 g truskawek
– 1 galaretka truskawkowa
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.
Krem śmietankowy
– 330 ml śmietanki 30 %
– 1 serek mascarpone
Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.
Poncz – proporcja wg. uznania
– woda
– sok z cytryny
– cukier
Dodatkowo:
– 1 galaretka cytrynowa
– owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi)
Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.
Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.