Tort śmietanowy

12 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

delikatny i pyszny! zachwyceni byli zarówno dorośli jak i dzieci

składniki:

  • 1 duży biszkopt,
  • 1000 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3-4 op. zagęstnika do śmietany (1 op. na 250-300ml – w/g instrukcji),
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy Delecta
  • 1,5 puszki 400g ananasa konserwowego,
  • 2-3 owoce kiwi,
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • sposób przygotowania:

    Biszkopt upiekłam w tortownicy śr. 32 cm w/g wielokrotnie sprawdzonego przepisu https://urodaizdrowie.pl/biszkopt-przepis-sprawdzony-i-niezawodny  dodając do mąki startą skórkę z jednej dużej, sparzonej cytryny. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroiłam na 2 blaty, ale można i na 3 bo rośnie dość wysoki. Ananasy osączyłam dokładnie z zalewy, większość pokroiłam w małe kawałeczki, część zostawiłam do dekoracji. Śmietanę ubijałam przez kilka minut aż dobrze zgęstniała. Dalej ubijając dosypałam zagęstniki zmieszane z  cukrem pudrem i cukrem waniliowym, i ubiłam całość na sztywno. Do 3/4 śmietany dodałam posiekanego ananasa, wymieszałam. Jeden blat wyłożyłam na paterę/talerz deserowy, nasączyłam go lekko zalewą z ananasów, wyłożyła masę śmietanową z ananasami (jeśli mamy 3 blaty to wykładamy połowę masy), przykryłam drugim blatem, docisnęłam lekko. Śmietaną bez ananasów posmarowałam boki i wierzch tortu. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobiłam małe rozetki dookoła. Boki obsypałam wiórkami a na wierzchu poukładałam kawałki ananasa i plasterki kiwi – kiwi układamy dopiero przed samym podaniem! Dobrze, żeby tort postał w lodówce 4-6 godzin przed podaniem.

    file1292181076