Tort serce
Ciasto:
1 szkl białek
1 szkl cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tarta bułka 1 łyżka
łyżeczka masła do wysmarowanie tortownicy
Białka ubić z solą, dodać cukier, dalej ubijać. Jak aż jest sztywna piana dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mak. Przekładamy do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i pieczemy 25 minut.
Do takiego ciasta wykorzystujemy białka, które nam zostały jak robiłyśmy pączki, lub może być zwykły biszkopt.
Nadzienie:
ptasie mleczko
masa nutella – swojska
1 galaretka cytrynowa
1 śmietana gęsta 18%
sok multiwitamina
wiórki kokosowe czerwone i białe
masa cukrowa czerwona
Z ciasta wyciąć serce, przekroić na połowę. Wcześniej rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody. Jak zacznie tężec, ubić mikserem na pianę, dodać śmietanę i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto nasączyć sokiem, dwoma rzędami ułożyć ptasie mleczko a resztę wypełnić tężejącą ubitą galaretką. Drugą część ciasta też nasączyć sokiem i posmarować nutellą. Złożyć razem, boki posmarować resztą masy i posypać czerwonymi wiórkami kokosowymi. Na środek wyciąć serce z masy cukrowej czerwonej i położyć na wierzchu. Kontur serca posypać białymi wiórkami kokosowymi i dowolnie przybrać.