Tort Royal

7 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Beza migdałowa (spód tortu)
50 g mączki migdałowej (mielonych migdałów)
50 g cukru pudru
10 g mąki
60 g białek
40 g cukru

Masa pralinowa
160 g czekolady mlecznej
180 g pasty orzechowej (zolejonych orzechów)
120 g prażynki (płatków waflowych – do kupienia w sklepach z artykułami)

Mus czekoladowy
85 g czekolady 70%
85 g czekolady 53%
45 ml mleka
360 g bitej śmietany

Beza migdałowa: mielone migdały połączyć z cukrem pudrem i mąką, białka ubić z cukrem. Obie masy Następnie połączyć obie masy, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, formując koło wielkości tortownicy i upiec krążek bezowy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C).

Masa pralinowa: czekoladę rozpuścić, wymieszać z pastą orzechową, a następnie dodać prażynki i całość delikatnie wymieszać.

Mus czekoladowy: rozpuścić czekolady i dodać do nich ciepłe mleko. Następnie połączyć z bitą śmietaną.

Upieczony krążek bezowy umieścić w tortownicy, następnie wyłożyć masę pralinową, całość dopełnić masą czekoladową i pozostawić do zastygnięcia.