Tort potrójnie czekoladowy

3 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Spód: 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 100 g margaryny, łyżka kakao, 170 g cukru.

Czekoladę z margaryną stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać białka ubite z cukrem. Przelać na natłuszczoną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić w formie.

Masa I: 100g mlecznej czekolady, 3 jajka, 100 g margaryny, 110g cukru, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny.

Margarynę stopić z połamaną czekoladą, przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 80ml wody, zimną dodać do masy. Wylać na gotowy spód i wstawić na 5 godz. do lodówki.

Masa II: 70g białej czekolady, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 3 jajka, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki żelatyny.

Czekoladę stopić, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z olejkiem, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 70 ml wody, dodać do masy, wylać na ciasto. Schładzać całą noc. Udekorować.

Coś dla czekoladoholików:) ciasto mocnoczekoladowe i bardzo słodkie:)

file1326217357



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...