Tort orzechowy z czekoladową masą
Artykuł zewnętrzny
Biszkopt orzechowy:
- 8 jaj
- 10-15dag cukru (dałam 1/2 szklanki)
- 30dag zmielonych włoskich orzechów
Masa czekoladowa:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- kostka masła
Dodatkowo:
- Biszkopt jasny
Masa karpatkowa:
- Krem karpatkowy w proszku 250g
- 2 szklanki mleka
- kostka masła roślinnego
Oraz:
całe orzechy włoskie i laskowe do dekoracji
Biszkopt orzechowy: Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ubitą pianę, powoli mieszając. Następnie orzechy, i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy od dołu papierem do pieczenia, boki masłem i mąką krupczatką obsypujemy. Przelewamy masę i pieczemy ok. 1 godz. w 160* C. Ostudzony placek przekrawamy na 3 części (mój wyszedł niski, zapewne dlatego, że dodałam drobno pokrojone orzechy, a nie zmielone). Ciasto przekrajałam na 2 krążki.
Masa czekoladowa: Jajka ubijamy na parze z cukrem. Do ciepłej masy dodajemy kakao i stratą na małych oczkach tabliczkę gorzkiej czekolady, mieszamy.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste i białe, dodajemy ostudzoną masę jajeczno-czekoladową i porządnie ucieramy.
Przekładamy masą placki orzechowe (dzielimy masę na 3 części, 2/3 miedzy placki i 1/3 na wierzch i boki).
Ostudzony biszkopt z kawałkami czekolady przekrawamy na 2 placki.
Masa karpatkowa: Krem robimy wg przepisu na opakowaniu, ostudzony ucieramy dodając po łyżce miękkiego masła.
Ułożenie tortu od dołu:
- biszkopt z kawałkami czekolady
- 1/2 masy karpatkowej
- ciasto orzechowe
- 1/2 masy czekoladowej
- ciasto orzechowe
- 1/2 masy karpatkowej
- biszkopt z kawałkami czekolady
Wierzch oraz boki tortu obsmarowujemy pozostałą 1/2 (połową) czekoladowej masy. Dekorujemy orzechami włoskimi i/lub laskowymi. Wykałaczką robimy na torcie wzorki, serce 'kratkujemy’, puszczamy od niego promyki.
Trzymamy tort w lodówce aż do podania.