Tort orzechowy wykwintny przekładany kremem

Avatar photo
22 grudnia 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

500 gram mąki tortowej
200 gram cukru pudru
200 gram margaryny
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka

skórka orzechowa:

łyżka miodu
20 gram cukru
40 gram masła
80 gram orzechów włoskich

krem:

400 ml mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
100 gram cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
200 gram masła
50 gram tartych orzechów do obsypania torciku

Z mąki pszennej z cukrem pudrem, miękkiej margaryny, jaj, miodu i sody rozpuszczonej w mleku zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować na okręgi o średnicy 26 cm. Przenieść na papier do pieczenia, upiec pojedynczo trzy placki.
Na patelni podgrzać miód z cukrem, masłem i posiekanymi orzechami. Mieszać, aż masło sie roztopi i składniki połączą się w jednolita masę. Masę rozsmarować na czwartym płacie ciasta. Piec około 20 minut w 160 stopniach C, lekko schłodzić, pokroić na 12 kawałków.
Mleko zagotować z obiema makami, schłodzić, mieszając, połączyć z masłem utartym z cukrem i cukrem waniliowym. Ubić na gładki krem. 3/4 kremu wykorzystać do do przełożenia upieczonych blatów. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
Boki tortu posmarowac kremem, obsypać tartymi orzechami, troszkę kremu można też przełożyc do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch. Na każdym położyć po kawałku skórki orzechowej. Tort wstawic na noc do lodówki.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.