Tort orkiszowy z kremem z ricotty i chrupiącymi puffingowanymi wiśniami
Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo – wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.
Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i tartą gorzką czekoladą.
PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki orkiszowej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka gorzkiego kakao
WYKONANIE :
1. białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
2. ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno dodawać zółtka żółtka
3. ( wcześniej połączone ze sobą i przesiane ) mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach
4. Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem
5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”
6. Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta )
7. Biszkopt ostudzić
DO NASĄCZENIA:
* 100 – 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej ( opcjonalnie z dolewką wiśniówki )
DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych ( Wiśnia Puffins ) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej:
LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT
* 500 gram ricotty
* 250 ml bitej śmietany light ( gotowej lub do ubijania )
* ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
* aromat śmietankowy – opcjonalnie
WYKONANIE: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach
WYKONANIE CAŁEGO TORTU:
1. ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty ( lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu )
2. pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty
3. następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni
4. całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni
5. ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
6. Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie
7. Całość schłodzić w lodówce
Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem Gotowe! Smacznego
Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.
Puffins.co