Warzywny tort naleśnikowy
Na ciasto : szklanka mąki, 1 jajko ,2 szklanki mleka, sól,olej
do polania: 1 szklanka śmietany, 10 dkg żółtego sera, 1 jajko.
Na nadzienie zielone : 30 dkg szpinaku, 2 cebule, skórka z cytryny, olej, sól,1 jajko.
Na nadzienie czerwone:
3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka,2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 jajko, olej.
Z ciasta usmażyć grubsze naleśniki,cebulę przysmażyć,z obgotowanym szpinakiem,dodać startą skórkę i jajko i przyprawić. Olejem wysmarować tortownicę, kłaść naleśniki, przekładać zielonym i czerwonym nadzieniem, przykryć naleśnikiem. Warzywa zetrzeć obsmażyć na oleju,poddusić z wodą, dodać koncentrat i sól poddusić, ciepłe wymieszać z jajkiem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty ser żółty, polać wierzch tortu, zapiekać w temp.200 st. aż ser się rozpuści.