Tort malinowy na spodzie ze sucharków z nutellą
Spód:
– 30 dag sucharków
– 30 dag Nutelli
Nadzienie:
– 400 ml kremówki 30 proc.
– 400 g jogurtu naturalnego
– 200 ml kwaśniej śmietany
– 3 galaretki malinowe (wiśniowe)
– 6 łyżeczek żelatyny
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżka cukru
– opakowanie mrożonych malin (wiśni)
Przygotowanie:
Sucharki zemleć na drobny pył, dokładnie wymieszać z nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić, dodać do jogurtu i razem zżelować w lodówce przez chwilę. Ubitą remówkę połączyć z jogurtem i jeszcze chwilę razem ubijać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy, a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę. Zagotować 2 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić, wymieszać z owocami. Gęstniejącą galaretkę delikatnie rozprowadzić na kremówkowym puchu, wstawić do lodówki, by galaretka stężała, a tort się oziębił.