Tort makowo- waniliowy z nutką pomarańczy

17 kwietnia 2012, dodał: amnezja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na blaty makowe:

300 g maku
270 g cukru pudru (jeśli damy zwykły cukier świat się nie zawali )
8 jajek, żółtka i białka osobno
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie można mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

Żółtka razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty. Pamiętajcie, by pokroić jak będzie całkowicie wystudzone, ponieważ się rozpadnie

Do nasączenia:
50 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki wody

Ja nie miałam likieru pomarańczowego, więc starłam skórkę z pomarańczy i zalałam wódką, później dodałam sok z pomarańczy i odrobinę wody.

Krem waniliowy:

600 g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
nasionka z laski wanilii (ja jeszcze dodaje aromat waniliowy dla wzmocnienia smaku)

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by nie 'przebić’ kremówki, tzn. nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy, czyli zrobi się masło ). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę oraz nasionka wanilii i wg uznania aromat waniliowy, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:

150 ml konfitury pomarańczowej

wykonanie
Pierwszy makowy blat nasączamy 1/3 likieru pomarańczowego wymieszanego z wodą, na to kładziemy 1/2 naszej konfitury pomarańczowej (ja użyłam dyniowo-pomarańczowej, gdyż taką znalazłam w domu:D), następnie kładziemy krem waniliowy(1/3), znowu blat makowy, nasączamy, konfitury, krem, blat, nasączamy, na wierzch dajemy resztę kremu, smarujemy również boki naszego tortu i posypujemy startą czekoladą.
Tort należy schłodzić przez kilka godzin przed podaniem.

smacznego

file1334595153