Tort makaronowy czy tort z makaronu z mięsem i pomidorkami

14 kwietnia 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– makaron spaghetti

– 2 jaja

– łyżka masła

– olej i oliwa

– mielone mięso (ja użyłam z indyka)

– duży słoik  około 0,75 litra pomidorów z puszki z bazylią (można zastąpić pomidorami z puszki i doprawić z bazylią)

– marchewka

– pomidorki koktajlowe

– cebula i czosnek

– brokuły ugotowane na parze

– starty żółty ser, mozzarella w kulkach

(opcjonalnie: cukinia, oliwki czarne)

– przyprawy (ja użyłam: kmin rzymski, curry, kurkumę, chili mielone, pieprz)

Przygotowanie:

Najpierw należy ugotować spaghetti – około 3/4 opakowania. Przelać lekko zimną wodą i dodać rozbełtane dwa jaja oraz łyżkę masła. W międzyczasie smażyć na oleju cebulkę, dodać mięso oraz czosnek i przyprawy.

Do mięska dodać pomidorowy sos i wymieszać całość. Do wysmarowanej masłem tortownicy układać na dnie makaron wymieszany z mięsem i sosem. Na makaron nałożyć brokuły i podsmażona na maśle startą marchew na grubych oczkach. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 30 minutach dodać na wierzch starty żółty ser lub plastry żółtego sera i kilka kulek mozzarelli. Zapiekać około 10 minut. Jeśli wolisz aby pomidorki nie były zbyt rozciapciane i mocno zapieczone – dodaj je razem z serem przy końcu pieczenia.

nowe 106



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz