Tort makaronowy czy tort z makaronu z mięsem i pomidorkami
składniki:
– makaron spaghetti
– 2 jaja
– łyżka masła
– olej i oliwa
– mielone mięso (ja użyłam z indyka)
– duży słoik około 0,75 litra pomidorów z puszki z bazylią (można zastąpić pomidorami z puszki i doprawić z bazylią)
– marchewka
– pomidorki koktajlowe
– cebula i czosnek
– brokuły ugotowane na parze
– starty żółty ser, mozzarella w kulkach
(opcjonalnie: cukinia, oliwki czarne)
– przyprawy (ja użyłam: kmin rzymski, curry, kurkumę, chili mielone, pieprz)
Przygotowanie:
Najpierw należy ugotować spaghetti – około 3/4 opakowania. Przelać lekko zimną wodą i dodać rozbełtane dwa jaja oraz łyżkę masła. W międzyczasie smażyć na oleju cebulkę, dodać mięso oraz czosnek i przyprawy.
Do mięska dodać pomidorowy sos i wymieszać całość. Do wysmarowanej masłem tortownicy układać na dnie makaron wymieszany z mięsem i sosem. Na makaron nałożyć brokuły i podsmażona na maśle startą marchew na grubych oczkach. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 30 minutach dodać na wierzch starty żółty ser lub plastry żółtego sera i kilka kulek mozzarelli. Zapiekać około 10 minut. Jeśli wolisz aby pomidorki nie były zbyt rozciapciane i mocno zapieczone – dodaj je razem z serem przy końcu pieczenia.