Tort Łaciaty cynamonowy
przepis na 2 mała tortownice
ciasto I;
6 szt jaja
1 szklanka cukier
1 szklanka tortowa
1 sztuka cukier waniliowy
1 łyżeczka proszek
Biszkopt ubić i odstawić.
przegotować II biszkopt:
4 szt białka
10 dkg cukier
5 dkg mąka ziemniaczana
2 i pół dkg tortowa
1 łyżka ocet
1/2 łyżeczki proszku
Do takich samych tortownic wkładamy ciasto w następujący sposób;
ciasto biszkoptowe – żółte – tyle tylko aby przykryło dno tortownicy
posypujemy cynamonem przez siteczko
połowa białego ciasta
posypać cynamonem
ciasto biszkoptowe żółte
pieczemy termoobieg 160 stopni – 25-30 minut
PONCZ:
herbata z cytryną, można dodać rum lub wódkę jeżeli dla dorosłych.
MASA:
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki
1 opakowanie wiórków kokosowych ( 100g)
1 szklanka kaszki błyskawicznej
wszystkie składniki połączyć ( dobrze wymieszać) – szczelnie przykryć i odstawić na noc.
Jedną kostkę masła utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce masy
Z upieczonego ciasta ściąć wierzch, naponczować i przełożyć masą
zostawiając sobie na obsmarowanie boków i wierzchu tortu. Ja dodatkowo przekroiłam oba ciasta, więc miałam dodatkowo 2 warstwy.
Ciasto jest pyszne, polecam !