Tort grzybowy
Artykuł zewnętrzny
Przygotowanie 60 minut,dla 8 osób.
1 kurczak 1,20
50 dkg grzybów
1/2 bułki wrocławskiej
2 łyżki oleju ,3 jajka
10 dkg słoniny
p0 1/4 mleka i bulionu
czosnek w proszku
sól,pieprz 2 cebule
Kurczaka ugotować,zemleć. Słoninę posiekać,podsmażyć odlać część tłuszczu i dodać olej. Cebulę zetrzeć,grzyby posiekać,udusić na tłuszczu. Dodać natkę,mięso,zalać bulionem zagotować.Dwa żółtka i dwa ubite białka zmiesza z 1/2 szklanki mleka,dodać do masy. Jedno jajko wymieszać z resztą mleka,dodać czosnek,sól. Tortownicę wylożyć folią, kromki bułki zanurzyć w jajku z mlekiem,układać na dnie,wyłożyć masę, piec 20 minut w 240 st.C. Tort podawać z pikantnym pomidorowym sosem,na ciepło lub zimno jest wyśmienity.