Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami
Biszkopt:
• 6 dużych (lub 7 mniejszych) jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl. cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
Krem śmietanowy:
• 450ml śmietany kremówki
• 4 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
Nasączenie:
• 2 łyżki soku malinowego
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 szkl. przestudzonej przegotowanej wody
Krem czekoladowy:
• 100g gorzkiej czekolady
• kostka margaryny
• 2 łyżki kakao ciemnego
• 3 łyżki cukru
• 3 całe jajka
Dodatkowo:
• 1 opak. galaretki malinowej
• 500 g malin
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane margaryną. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez 35–40 minut. Ostudzić na kratce, po czym przekroić na trzy blaty.
Galaretkę rozpuścić w 400ml, a żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku. Maliny opłukać, odłożyć odpowiednią ilość do dekoracji. Sok malinowy wymieszać ze szklanką przegotowanej, wystudzonej wody.
Krem śmietanowy: Kiedy galaretka i żelatyna zaczną tężeć, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno. Nadal miksując dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
Pierwszy blat nasączyć wodą z sokiem, wyłożyć na to połowę galaretki i pozostałych malin, przykryć tężejącym kremem śmietanowym. Na to kolejny blat, nasączyć i wyłożyć kolejno resztę galaretki, malin i połowę kremu czekoladowego. Położyć ostatni blat, nasączyć i wstawić do lodówki.
Krem czekoladowy: Jajka ubić na parze z cukrem. Do ciepłej masy dodać kakao i stratą na małych oczkach tabliczkę gorzkiej czekolady, wymieszać. Margarynę ucierać, aż masa będzie puszysta i biała, dodać ostudzoną masę jajeczno-czekoladową i porządnie utrzeć.
Posmarować górę i boki tortu pozostałym kremem czekoladowym, udekorować malinami i wstawić do lodówki.