Tort czekoladowy z wiórkami kokosowymi
Biszkopt:
– 7 jajek
– 7 łyżek cukru
– 8 łyżek mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy całość i pieczemy w okrągłej brytfannie w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Po upieczeniu dzielimy na 3 krążki.
Masa i polewa:
– 2 żółtka
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 1,5 margaryny
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– śmietana
– wiórki kokosowe
Żółtka, cukier i margarynę ucieramy na jednolitą masę. Następnie dzielimy to na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę śmietany, a do drugiej roztopioną 1 tabliczkę czekolady. Przekładamy tort masą czekoladową. Zewnętrzne ściany przyozdabiamy masą śmietankową i posypujemy kokosem. Na wierzch tortu wylewamy delikatnie 1 tabliczkę roztopionej czekolady. Za pomocą szprycy do tortów przyozdabiam tort. Na środek dajemy różyczkę lub inną ozdobę według uznania.