Tort czekoladowy
Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
– białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno
– dodać żółtka, dalej ubijając
– dodać mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko
– delikatnie wymieszać rózgą
– masę przełożyć do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia
– piec 50 min. w temp. 200˚
Krem i nadzienie:
– 1 słoik dżemu morelowego (najlepiej Łowicz)
– 300 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 2 jaja
– 3/4 szklanki mleka
– 5 łyżek cukru
– 2 czubate łyżki kakao
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 duży cukier waniliowy
Przygotowanie:
– masło utrzeć mikserem na puszystą masę
– mleko, kakao, czekoladę i cukier zagotować, po czym ostudzić
– brązową masę połączyć z utartym masłem i na końcu dodać 2 całe jajka i 2 żółtka
– wszystko razem zmiksować
Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.
Oto moje rady:
– aby biszkopt nie był suchy, przed nałożeniem nadzienia, skrapiam obficie każdy blat gorącą, pocukrowaną wodą
– najlepiej smakuje 1 dzień po przygotowaniu, bo wtedy wszystkie składniki zdążą „przeciągnąć”
– tort świetnie się nadaje na uroczystości rodzinne, tj. urodziny, imieniny, a także Komunię św.
– zaletą tortu jest to, iż nie jest „ciężki”, gdyż zawiera cienkie warstwy pysznego kremu.