Tort czekoladowy

19 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
– białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno
– dodać żółtka, dalej ubijając
– dodać mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko
– delikatnie wymieszać rózgą
– masę przełożyć do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia
– piec 50 min. w temp. 200˚

Krem i nadzienie:
– 1 słoik dżemu morelowego (najlepiej Łowicz)
– 300 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 2 jaja
– 3/4 szklanki mleka
– 5 łyżek cukru
– 2 czubate łyżki kakao
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 duży cukier waniliowy

Przygotowanie:
– masło utrzeć mikserem na puszystą masę
– mleko, kakao, czekoladę i cukier zagotować, po czym ostudzić
– brązową masę połączyć z utartym masłem i na końcu dodać 2 całe jajka i 2 żółtka
– wszystko razem zmiksować

Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.

Oto moje rady:
– aby biszkopt nie był suchy, przed nałożeniem nadzienia, skrapiam obficie każdy blat gorącą, pocukrowaną wodą
– najlepiej smakuje 1 dzień po przygotowaniu, bo wtedy wszystkie składniki zdążą „przeciągnąć”
– tort świetnie się nadaje na uroczystości rodzinne, tj. urodziny, imieniny, a także Komunię św.
– zaletą tortu jest to, iż nie jest „ciężki”, gdyż zawiera cienkie warstwy pysznego kremu.

file1258664560



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.