Tort czekoladowo-waniliowy z czekoladowymi dropsami
Artykuł zewnętrzny
Od pewnego czasu marzyłam, żeby przygotować ten tętniący kolorami tort. Jednak nigdy nie było okazji.
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia – dno i boki. Ja użyłam klamerek/spinaczy do bielizny, żeby mi przytrzymały papier podczas wlewania ciasta.
3. Mąki wymieszać w osobnej misce i przesiać.
4. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
5. Cały czas ubijając dodawać po koli żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać najlepiej mikserem na wolnych obrotach.
6. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 40-50 min do momentu suchego patyczka.
7. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
7. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
8. Biszkopt wyciągnąć z formy kiedy całkowicie ostygnie
Składniki na krem czekoladowy:
- 300 g miękkiego masła
- 5 łyżek kakao
- 150 g cukru pudru
- Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier i kakao.
Składniki na krem waniliowy:
- 300 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- laska wanilii
- Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier, miąższ wydrążony z laski wanilii i sok z cytryny.
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 5 bezików przepis znajdziesz TU
- 2 opakowania czekoladowych dropsów
Ostatnie przymiarki :
- Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
- Pierwszy blat umieść na paterze i wyłóż na niego 2/3 kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem.
- Na kolejny blat wyłóż pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryj ostatnim blatem.
- Cały tort dokładnie obłóż kremem waniliowym i udekoruj kolorowymi czekoladkami.
- Tort musi odleżeć 2 godziny aby wszystkie smaki mogły się ze sobą dobrze połączyć.
Kwiatki i laurka od mojego Synka :) |