Tort czekoladowo-migdałowy z krem rabarbarowym
Artykuł zewnętrzny
Jak wiadomo czekolada poprawia humor, dlatego wybrałam właśnie taki przepis na konkurs o temacie: Przepis na danie poprawiające humor:)
Składniki:
Ciasto:
- 125 g ciemnej czekolady
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 150 g mielonych migdałów
Krem rabarbarowy:
- 100 g pokrojonego rabarbaru
- 50 g cukru
- 2-3 łyżki wody
- 75 ml śmietany kremówki
Ozdobienie:
- Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka i cukier ubijać, aż do uzyskania puszystej jasnożółtej masy
- Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną
- Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami i dodać zmielone migdały, delikatnie wymieszać
- Podzielić ciasto na dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut
- Ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie, ponieważ jest bardzo delikatne i mogłoby popękać
Krem:
- Do pokrojonego rabarbaru wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu, rabarbar ma się rozgotować, a sok wyparować
- Rabarbar przełożyć do miski do wystygnięcia
- 75 ml kremówki ubić za pomocą miksera, a następnie wymieszać delikatnie z rabarbarem (krem powinien być lekki i gęsty, żeby nie wypłynął z tortu)
- Jeden placek należy posmarować kremem i przykryć drugim. Całe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest pyszne i godne polecenia:)