Tort czekoladowo-migdałowy z krem rabarbarowym

5 stycznia 2012, dodał: chemasia
Artykuł zewnętrzny

Jak wiadomo czekolada poprawia humor, dlatego wybrałam właśnie taki przepis na konkurs o temacie: Przepis na danie poprawiające humor:)

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów

Krem rabarbarowy:

  • 100 g pokrojonego rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki

Ozdobienie:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Jajka i cukier ubijać, aż do uzyskania puszystej jasnożółtej masy
  2. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną
  3. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami i dodać zmielone migdały, delikatnie wymieszać
  4. Podzielić ciasto na dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut
  5. Ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie, ponieważ jest bardzo delikatne i mogłoby popękać

Krem:

  1. Do pokrojonego rabarbaru wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu, rabarbar ma się rozgotować, a sok wyparować
  2. Rabarbar przełożyć do miski do wystygnięcia
  3. 75 ml kremówki ubić za pomocą miksera, a następnie wymieszać delikatnie z rabarbarem (krem powinien być lekki i gęsty, żeby nie wypłynął z tortu)
  4. Jeden placek należy posmarować kremem i przykryć drugim. Całe ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest pyszne i godne polecenia:)



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...