Tort czekoladowo-migdałowy z krem rabarbarowym

5 stycznia 2012, dodał: chemasia
Artykuł zewnętrzny

Jak wiadomo czekolada poprawia humor, dlatego wybrałam właśnie taki przepis na konkurs o temacie: Przepis na danie poprawiające humor:)

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów

Krem rabarbarowy:

  • 100 g pokrojonego rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki

Ozdobienie:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Jajka i cukier ubijać, aż do uzyskania puszystej jasnożółtej masy
  2. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną
  3. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami i dodać zmielone migdały, delikatnie wymieszać
  4. Podzielić ciasto na dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut
  5. Ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie, ponieważ jest bardzo delikatne i mogłoby popękać

Krem:

  1. Do pokrojonego rabarbaru wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu, rabarbar ma się rozgotować, a sok wyparować
  2. Rabarbar przełożyć do miski do wystygnięcia
  3. 75 ml kremówki ubić za pomocą miksera, a następnie wymieszać delikatnie z rabarbarem (krem powinien być lekki i gęsty, żeby nie wypłynął z tortu)
  4. Jeden placek należy posmarować kremem i przykryć drugim. Całe ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest pyszne i godne polecenia:)