Tort czekoladowo-miętowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 20 dag.mąki tortowej
- 15 dag.masła
- 15 dag.cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 750ml.śmietanki kremówki
- 3 torebki cukru waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 8 kropli miętowych
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać kolejno po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto piec w tortownicy 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić. Pokroić na 4 równe krążki.
Żelatynę namoczyć,a gdy spęcznieje rozpuść podgrzewając.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać krople miętowe i posiekane listki mięty. Połączyć z żelatyną. Tężejącym kremem przełożyć krążki ciasta. Kremem posmarować także wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.