Tort bezowy z malinami
Biszkopt: 4 jajka, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry. Następnie dodawać żółtka i mąki zmieszane z proszkiem. Ciasto przelać na tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Krem: 40 dag kremówki, 2 i 1/2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 op. śmietan-fiksu, 25 dag malin (mogą być mrożone), 15 dag konfitury malinowej.
Kremówkę ubić z cukrami, pod koniec ubijania dodać śmietan-fiks. Wymieszać z malinami (mrożone rozmrozić!).
Ponadto: 10 dużych bez, 20 dag kremówki, 1 op. śmietan-fiksu.
Spód ciasta posmarować połową konfitury, wyłożyć połowę kremu. Na krem pokruszyć dwie bezy. Przykryć 2 blatem ciasta, posmarować resztą konfitury oraz resztą kremu. Ponownie pokruszyć 2 bezy. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Kremówkę ubić ze śmietan-fiksem. Posmarować wierzch i boki ciasta. Całość obsypać pokruszonymi bezami i dowolnie udekorować.