Torcik z pieczonej cielęciny

7 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

400 g zadniej cielęciny
½ łyżeczki tymianku Prymat
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat
50 ml białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do pieczeni Prymat

¼ ogórka bez skóry
4 rzodkiewki
4 ugotowane na twardo jajka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka kaparów
4 filety anchois
½ łyżeczki kopru Prymat

Sok z ½ cytryny
Chili pieprz cayenne Prymat
150 ml jogurtu naturalnego
50 g rzeżuchy
Mały pęczek szczypiorku

4 pomidorki koktajlowe
20 g kiełków słonecznika

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do pieczeni, tymianku, soli czosnkowej i czarnym pieprzu, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Zamarynowane mięso piec około 40 minut w temperaturze 140°C, a następnie wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

Przygotować farsz: jajka drobno posiekać, wymieszać z pokrojoną w paseczki rzodkiewką, ogórkiem, kaparami, anchois i koprem. Całość wymieszać z łyżką majonezu i doprawić do smaku.

Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i rozdrobnioną rzeżuchą, a następnie doprawić do smaku.

Używając okrągłej foremki przygotować torcik, przekładając na przemian plastry cielęciny i farsz jajeczny. Całe danie polać sosem, udekorować pomidorkami koktajlowymi i kiełkami słonecznika.

na podstawie: www.prymat.pl