Torcik truskawkowy z migdałami Moniczki
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku dopieczenia
1łyżeczka octu
50 dag truskawek
sok z 1/3 cytryny do truskawek
2 galaretki truskawkowe
5 łyżki cukru
1 cytryna
1opakowanie bitej śmietany
200 ml mleka
20 dag migdałów (płatki)
Białka oddzielany od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do ubitej piany cukier wymieszany z cukrem waniliowy, miksujemy. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia,przesiewamy przez sitko,dodajemy stopniowo do ubijanych jajek,na koniec dodajemy ocet,miksujemy. Surowe ciasto przelewamy do wysłanej tortownicy papierem dopieczenia,pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Tortownica o średnicy 35cm. Galaretki rozpuszczamy w500 ml wody, mieszamy, pozostawiamy do lekkiego ścięcia. Truskawki wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny,cukier,rozbijamy na mus. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy dodajemy do niej tężejące galaretki,mus truskawkowy, miksujemy na jednolitą masę. Cytrynę wyciskamy do 200 ml przegotowanej wody z 3 łyżeczkami cukru,mieszamy. Upieczony biszkopt przekrawamy na trzy części, każdą część nasączamy wcześniej przygotowanym sokiem z cytryny. Na dno tacy kładziemy nasączony placek, smarujemy masą, przykrywamy plackiem,ponownie smarujemy masą, przykrywamy plackiem, smarujemy masą.Mocno schłodzone mleko miksujemy,dodajemy bitą śmietanę,ubijamy 5 minut. Dookoła układamy podłużne biszkopty związujemy biszkopciki wstążką. Migdały prażymy na patelni,posypujemy migdałami, dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną. Torcik najlepiej aby przestał 12 godzin w lodówce.