Torcik truskawkowy z migdałami Moniczki

22 czerwca 2012,
dodał: MONIKA
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mąki pszennej

1/2szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku dopieczenia

1łyżeczka octu

50 dag truskawek

sok z 1/3 cytryny do truskawek

2 galaretki truskawkowe

5 łyżki cukru

1 cytryna

1opakowanie bitej śmietany

200 ml mleka

20 dag migdałów (płatki)

Białka oddzielany od żółtek. Z białek i szczypty soli  ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do ubitej piany cukier wymieszany z cukrem waniliowy, miksujemy. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia,przesiewamy przez sitko,dodajemy stopniowo do ubijanych jajek,na koniec dodajemy ocet,miksujemy.  Surowe ciasto przelewamy do wysłanej tortownicy papierem dopieczenia,pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Tortownica o średnicy 35cm. Galaretki rozpuszczamy w500 ml wody, mieszamy, pozostawiamy do lekkiego ścięcia. Truskawki wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny,cukier,rozbijamy na mus. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy dodajemy do niej tężejące galaretki,mus truskawkowy, miksujemy na jednolitą masę. Cytrynę wyciskamy do 200 ml  przegotowanej wody z 3 łyżeczkami cukru,mieszamy.  Upieczony biszkopt przekrawamy na trzy części, każdą część nasączamy wcześniej przygotowanym sokiem z cytryny. Na dno tacy kładziemy nasączony placek, smarujemy masą, przykrywamy plackiem,ponownie smarujemy masą, przykrywamy plackiem, smarujemy masą.Mocno schłodzone mleko miksujemy,dodajemy bitą śmietanę,ubijamy 5 minut. Dookoła układamy podłużne biszkopty związujemy biszkopciki wstążką. Migdały prażymy na patelni,posypujemy migdałami, dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną. Torcik najlepiej aby przestał 12 godzin w lodówce.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.