Szybki torcik truskawkowo-kremowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 gotowy spód biszkoptowy;
- 1kg truskawek;
- 2 szkl śmietanki kremówki 36%
- 2 serki homogenizowane waniliowe;
- 1 galaretka truskawkowa;
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego;
- czekolada;
- 2-3 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżki żelatyny;
- mięta
Wykonanie:
Śmietankę ubij z cukrem waniliowym. Połącz z serkiem i likierem.
Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją na małym ogniu. Truskawki oczyść. Odłóż do dekoracji. Resztę pokrój, posyp pudrem i rozgnieć. Czekoladę stop i przestudź. Galaretkę rozpuść w 2szkl wrzątku. Rozgniecione truskawki wymieszaj z 1/3 masy śmietankowej i żelatyny. Pozostałą masę połącz z czekoladą i resztą żelatyny. Na biszkopt wylej obie masy. Wstaw do lodówki na 1h. Gdy masy stężeją, udekoruj ciasto truskawkami i polej tężejącą galaretką. Schłodź.