Torcik mokka dla dorosłych pyszny

13 marca 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

ciasto:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki prawdziwej kawy mielonej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa:

1,5 litr mleka 3.2%
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5 budyni śmietankowych z cukrem
1/2 szklanki mocnego napary z kawy rozpuszczalnej
1 szklanka słabej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczką cukru do nasączenia

Zimne jajka z lodówki rozbić,oddzielić żółtka od białek,białka ubić na bardzo  sztywno, z odrobiną soli.
Dodać cukier, żółtka i dalej ubijać na bardzo sztywną bezę,na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą mieloną,wszystko delikatnie wymieszać..
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm posmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół,spód ciasta włożyć do blaszki,nasączyć kawą z cukrem,wyłożyć większą część masy budyniowo -kawowej,przykryć drugą połową ciasta,nasączyć kawą.
Na wierzch ciasta wyłożyć resztę budyniu,rozsmarować,wstawić do lodówki do zastygnięcia,przed podaniem posypać kawą granulowaną i udekorować kleksem z bitej śmietany.
budyń:
1 litr mleka zagotować,budynie wymieszane wymieszać w 1/2 litra mleka ,dodać zimny napar kawowy ,wszystko dokładnie wymieszać,wlać do gotującego mleka ,zagotować,przestudzić ,wyłożyć na ciasto.
Smacznego.

file1268511515



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...