Torcik lodowy z płatkami Fitella
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 180 g ciastek maślanych
- 100 g masła
- 1/2 litra lodów śmietankowych lub innych (np Algida)
- 1/2 puszki kajmaku
- ok. 1/2 szklanki malin
- płatki Fitella
Ciastka rozgniatamy na proszek blenderem, następnie powoli wlewamy stopione ciepłe masło, dalej mieszamy blenderem, do połączenia się obu składników. Dociskamy do dna tortownicy łyżką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.
Lody wyjmujemy z lodówki na ok 15 minut, aby zmiękły i dały się bez problemy przełożyć na spód z ciastek.
Lody wkładamy na ciasteczka. Na lody wykładamy łyżeczką kajmak. Można też samemu go zrobić, gotując przez 1 ½ godziny słodzone mleko skondensowane.
Na lodach układamy maliny i posypujemy płatkami Fitella z wiśniami. Wkładamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 2 godzinach.