Torcik królewny Fiony
czyli deser kiwi Was ożywi!
składniki:
sposób przygotowania:
SPÓD – herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozgnieść na proszek (można sobie pomóc wałkiem do ciasta). Masło roztopić, gorące wlać do proszku ciastkowego, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy (30-32 cm), ugnieść dobrze ręką. Tortownicę wstawić do lodówki aby spód zastygł.
GALARETKA – galaretkę kiwi rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody, dodać do soku, wylać do niewysokiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia a następnie pokroić w kostkę.
MASA – śmietanka musi być dobrze schłodzona! 2 galaretki rozpuścić razem w 2 szkl. gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubijać na sztywno z cukrem wanilinowym, gdy już jest prawie ubita nie przerywając miksowania małym strumieniem wlewać przestudzoną, ale nie zastygłą, galaretkę. Przestać ubijać gdy masy się połączą, Dodać kostki zielonej galaretki, szybko wymieszać i wyłożyć do tortownicy na przygotowany spód. Odstawić do stężenia.
WIERZCH – owoce kiwi umyć, cieniutko obrać i pokroić w 3 mm plastry. W rondelku zagotować 1/2 szkl. wody z cukrem i partiami obgotować plasterki kiwi. To trwa chwilkę – wystarczy jak kiwi zmieni kolor – trzeba wyjmować delikatnie żeby nie uszkodzić plasterków. Owoce dobrze osączyć. Pozostały syrop przecedzić, dolać do niego wody do objętości 1/2 l , zagotować i rozpuścić w nim ostatnią galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Na zastygniętym torciku układać plasterki kiwi, zalać tężejącą galaretką, odstawić na kilka godzin aż całość dobrze stężeje. Przed samym podaniem brzegi oprószyłam pokruszonymi bezikami.