Torcik królewny Fiony

1 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

czyli deser kiwi Was ożywi!

składniki:

  • SPÓD: 30-40 szt. kakaowych herbatników typu Petit Buerre (warstwa spodu w tortownicy powinna mieć ok. 1 cm) + 80 g masła,
  • na galaretkę do pokrojenia: 1 szkl. soku owocowego przecierowego (Kubuś, Pysio) koloru zielonego; 1 galaretka a smaku agrestowym albo kiwi Delecta,
  • na masę: 500 ml śmietanki kremówki 30 %; cukier wanilinowy Delecta; 2 galaretki o smaku agrestowym albo kiwi Delecta,
  • na wierzch: 6 owoców kiwi; 4 łyżki cukru; 1 galaretka kiwi,
  • do dekoracji: kilka małych białych bezików
  • sposób przygotowania:

    SPÓD – herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozgnieść na proszek (można sobie pomóc wałkiem do ciasta). Masło roztopić, gorące wlać do proszku ciastkowego, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy (30-32 cm), ugnieść dobrze ręką. Tortownicę wstawić do lodówki aby spód zastygł.

    GALARETKA – galaretkę kiwi rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody, dodać do soku, wylać do niewysokiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia a następnie pokroić w kostkę.

    MASA – śmietanka musi być dobrze schłodzona! 2 galaretki rozpuścić razem w 2 szkl. gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubijać na sztywno z cukrem wanilinowym, gdy już jest prawie ubita nie przerywając miksowania małym strumieniem wlewać przestudzoną, ale nie zastygłą, galaretkę. Przestać ubijać gdy masy się połączą, Dodać kostki zielonej galaretki, szybko wymieszać i wyłożyć do tortownicy na przygotowany spód. Odstawić do stężenia.

    WIERZCHowoce kiwi umyć, cieniutko obrać i pokroić w 3 mm plastry. W rondelku zagotować 1/2 szkl. wody z cukrem i partiami obgotować plasterki kiwi. To trwa chwilkę – wystarczy jak kiwi zmieni kolor – trzeba wyjmować delikatnie żeby nie uszkodzić plasterków. Owoce dobrze osączyć. Pozostały syrop przecedzić, dolać do niego wody do objętości 1/2 l , zagotować i rozpuścić w nim ostatnią galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Na zastygniętym torciku układać plasterki kiwi, zalać tężejącą galaretką, odstawić na kilka godzin aż całość dobrze stężeje. Przed samym podaniem brzegi oprószyłam pokruszonymi bezikami.

    file1291195657