Torcik czerwony kapturek
Artykuł zewnętrzny
- 125 gr margaryna,
- 2 szt jajka duże,
- 3/4 szkl cukier,
- 1 szkl kefir,
- 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
- 1 łyżeczka cynamon,
- 2 szkl mąka pszenna,
- 2 łyżki kakao,
- 25 dag marmolada,
- bita śmietana,
- 0,5 l kremówka,
- 3 łyżki cukier puder,
- 3 łyżeczki płaskie żelatyna,
- 0,5 kg truskawki,
- do dekoracji posypka czekoladowa,
- do dekoracji różowy cukier
Margarynę o temperaturze pokojowe, jajka,marmolada, kakao, cukier, kefir, cynamon wkładamy do miski i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Mąkę wymieszać z sodą dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody,podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny, dodać do śmietany i ponownie zmiksować. Rozsmarować trochę bitej śmietany poukładać część pokrojonych truskawek. Rozsmarować resztę bitej śmietany.
Udekorować truskawkami,posypką i cukrem.