Tort czekoladowy z gruszkami

17 października 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

18 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag masła
28 dag cukru

7 dag mielonych migdałów
2 jaja
3 łyżki kakao
sok z cytryny
6 gruszek
10 dag konfitury truskawkowej
galaretka cytrynowa
2 cukry waniliowe
70 dag śmietanki kremówki

Wymieszać połowę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać masło, 8 dag cukru i migdały. Zagnieść ciasto i schłodzić, jajka ubić z 10 dag cukru, resztą mąki, łyżka kakao i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Przełożyć do tortownicy i piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Wyjąć i schłodzić. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę, piec około 10 minut. Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, zagotować pół litra wody z 10 dag cukru i sokiem z cytryny włożyć gruszki i gotować. Owoce wyjąć, a w gorącym płynie rozpuścić galaretkę. Odstawić do ostudzenia. Kruchy placek ułożyć na spodzie tortownicy, posmarować konfiturą i przykryć ciastem biszkoptowym. Gruszki wymieszać z tężejącą galaretką i rozłożyć na biszkopcie, wstawić do lodówki. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami kakao. Krem rozsmarować na cieście i udekorować np. tartą czekoladą, kakao itp



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...