Tort czekoladowy z gruszkami
składniki:
18 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag masła
28 dag cukru
7 dag mielonych migdałów
2 jaja
3 łyżki kakao
sok z cytryny
6 gruszek
10 dag konfitury truskawkowej
galaretka cytrynowa
2 cukry waniliowe
70 dag śmietanki kremówki
Wymieszać połowę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać masło, 8 dag cukru i migdały. Zagnieść ciasto i schłodzić, jajka ubić z 10 dag cukru, resztą mąki, łyżka kakao i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Przełożyć do tortownicy i piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Wyjąć i schłodzić. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę, piec około 10 minut. Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, zagotować pół litra wody z 10 dag cukru i sokiem z cytryny włożyć gruszki i gotować. Owoce wyjąć, a w gorącym płynie rozpuścić galaretkę. Odstawić do ostudzenia. Kruchy placek ułożyć na spodzie tortownicy, posmarować konfiturą i przykryć ciastem biszkoptowym. Gruszki wymieszać z tężejącą galaretką i rozłożyć na biszkopcie, wstawić do lodówki. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami kakao. Krem rozsmarować na cieście i udekorować np. tartą czekoladą, kakao itp