Toksyczna substancja w cukinii. Zdradza ją smak

5 września 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Trwa sezon na ulubione warzywo wielu Polaków. Cukinia króluje na naszych stołach w wielu różnych postaciach – od zup aż po torty warzywne. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Jest szczególnie polecana osobom dbającym o linię. Nie zastanawiamy się więc, czy może nam zaszkodzić. Jak rozpoznać, że cukinia nie nadaje się do spożycia?

Poza wieloma zaletami, jak: poprawa procesów trawiennych, wzmocnienie odporności czy wsparcie dla prawidłowego widzenia, cukinia może powodować poważne problemy zdrowotne. Czasem pojawia się w niej substancja zwana kurkubitacyną, która powstaje w wyniku nieprawidłowego procesu rozwoju warzywa, np. gdy panuje susza i roślina nie otrzymuje dostatecznej ilości wody. Wówczas zostaje poddana tzw. stresowi środowiskowemu i w odpowiedzi na niekorzystne warunki uprawy wytwarza tę szkodliwą dla ludzi substancję. Ma ona ochronić roślinę przed dodatkowymi zagrożeniami, jakimi są szkodniki, które żerują w naszych warzywnikach, obgryzając korzenie, liście, łodygi i jadalne części warzyw. Co ciekawe, kurkubitacyna pojawia się tylko w warzywach z grupy dyniowatych, czyli w cukinii, kabaczku, ogórkach, melonie i dyni.

cukinia

Dolegliwości po spożyciu toksycznej cukinii. Nie lekceważ ich

Spożycie cukinii zawierającej kurkubitacynę jest ryzykowne, gdyż nasz przewód pokarmowy szybko i gwałtownie zareaguje na tę substancję. Najczęściej pojawiają się nudności i ból brzucha, które następnie przechodzą w wymioty i biegunkę. Grożą one odwodnieniem organizmu i osłabieniem, a to z kolei prowadzi do złego samopoczucia, a nawet do problemów z krążeniem spowodowanych spadkiem ciśnienia krwi. Dzieje się tak dlatego, że kurkubitacyna szybko zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. W cięższych przypadkach może dojść do silnego bólu głowy i halucynacji, a w USA odnotowano nawet przypadki łysienia kobiet z powodu zatrucia kurkubitacyną. U osób starszych i schorowanych takie zatrucie może być nawet przyczyną pobytu w szpitalu w celu detoksykacji i wzmocnienia osłabionego organizmu.

Jak w domowych warunkach sprawdzić cukinię? Zwróć uwagę na ten smak

Zanim przygotujesz potrawę z cukinii, warto sprawdzić, jak smakuje w stanie surowym. Jeśli smak jest bardzo  nietypowy dla tego delikatnego zazwyczaj warzywa, to mamy sygnał, że zepsuje ono całe danie, które nie będzie nadawało się do spożycia. To właśnie gorzki smak cukinii alarmuje nas o tym, że mamy do czynienia z warzywem szkodliwym dla zdrowia, które wywoła poważne dolegliwości. Z drugiej jednak strony, kurkubitacyna spożywana w niewielkich ilościach jest opisywana w badaniach naukowych jako substancja likwidująca pasożyty przewodu pokarmowego, jak owsiki, tasiemiec, lamblie czy glisty. Polecane tu są zwłaszcza pestki dyni o gorzkawym posmaku, określane jako antidotum na wszelkich nieproszonych gości, którzy mogą pojawić się w naszym organizmie. Spożywamy ich jednak znacznie mniej w jednej porcji niż w prypadku cukinii, która często bywa głównym składnikiem dań, więc stężenie przyjmowanej np. podczas obiadu kurkubitacyny będzie na pewno o wiele wyższe.

Wybierając warzywa do naszego menu należy zawsze na pierwszym miejscu stawiać nasze bezpieczeństwo i nie ryzykować poważnym rozchorowaniem się. Podczas zakupów w sklepie czy na targu nie mamy możliwości spróbować warzyw – częściej jednak gorzkie bywają cukinie z naszego przydomowego ogródka czy działki, ponieważ nie zawsze mamy czas podlewać warzywa podczas suszy. Gdy już trafimy na toksyczną cukinię, to pod żadnym pozorem nie warto jej przyrządzać, bo potrawa będzie niesmaczna, a nasze zdrowie na pewno ucierpi.