Tiramisu z truskawkami
Składniki:
250 g serka mascarpone
kilka świeżych truskawek
2 opakowania śmietan-fixu
3 łyżki gorzkiego kakao
1/3 szklanki cukru pudru
200 g podłużnych biszkoptów typu kocie języczki
80 ml wódki
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml gorącej wody
300 ml śmietanki 30%
kilka kostek gorzkiej czekolady
Kawę zaparzyć w 150 ml wody, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixami, na koniec dodać mascarpone, krótko zmiksować. Do naczynia z płaskim dnem wlać schłodzoną kawę oraz wódkę, wymieszać.
Przygotować naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26 cm, wyłożyć go folią spożywczą, tak, aby folia wystawała znacznie poza obrzeża naczynia.
Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia. Biszkopciki nasączamy w kawowo-alkoholowym ponczu, po czym układamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka palcami, aby utworzyły zbitą powierzchnię. Na spodnią warstwę biszkoptów kładziemy krem, który posypujemy kakao, na to ponownie układamy nasączone biszkopty, następnie kremowa masę, kakao, biszkopty i resztę masy kładziemy na wierzch deseru. Krem posypać kakao lub startą czekoladą.
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry, którymi dekoracyjnie wykładamy wierzch deseru. Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastygło i nabrało intensywnego smaku. Chcąc wyjąć deser z naczynia, chwytamy za końce folii unosimy go do góry i przekładamy na płaski talerz. Obkrawamy folię dookoła biszkopcików, za pomocą ostrego noża i wyrzucamy folię. Pozostałą folię, pod deserem, jest już dość łatwo wyjąć. Wystarczy unieść nieco wieżyczkę, za pomocą płaskiej łopatki i ostrożnie wyciągnąć folię. Trzymać deser w lodówce.