Tiramisu z mandarynkami

23 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1/2 kg mandarynek
  • 6 jajek
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 20 dag cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao

Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszysta masę z 3/4 cukru pudru i cukrem waniliowym, ubijać około 10 minut mikserem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać resztę cukru i odrobinę soku z cytryny. Ubijać jeszcze 3 minuty, połączyć z masą serową. DO pucharków nakładać na przemian masę serową i mandarynki, deser schłodzić, posypać kakao a na wierzch ułożyć mandarynki.