Tiramisu z mandarynkami
Artykuł zewnętrzny
- 1/2 kg mandarynek
- 6 jajek
- 1/2 kg serka mascarpone
- 20 dag cukru pudru
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki kakao
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszysta masę z 3/4 cukru pudru i cukrem waniliowym, ubijać około 10 minut mikserem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać resztę cukru i odrobinę soku z cytryny. Ubijać jeszcze 3 minuty, połączyć z masą serową. DO pucharków nakładać na przemian masę serową i mandarynki, deser schłodzić, posypać kakao a na wierzch ułożyć mandarynki.