Tiramisu z karmelizowanymi owocami leśnymi
Potrzebne składniki:
Paczka biszkoptów
8 łyżek kawy espresso
2 jaja
120 g cukru kryształu
60 ml likieru (dodałam kokosowy)
500 g serka mascarpone
cherbatniki
4 łyżki kakao(do posypania)
świeże owoce leśne
łyżka miodu,
rurki waflowe do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce leśne dokładnie myjemy i osuszamy, wsypujemy na patelnię, lekko podsmażamy, gdy zacznie puszczać z nich sok, dodajemy cukier ,łyżkę miodu ,gdy konsystencja
zacznie się robić gęsta zestawiamy z ognia aż ostygną.
Wodę zagotować,przelać do miski rozpuścić w niej kawę espresso.
Białka roztrzepać na sztywno,do osobnej miski wrzucamy żółtka ucieramy z 80 g cukru,następnie
dodajemy serek mascarpone do żółtek oraz ubite białka,dokładnie łączymy składniki.
Ostudzoną kawą dokładnie nasączamy biszkopty,rozkładamy w naczyniu,następnie wykładamy na nie
pierszą warstwę mascarpone,karmelizowane owoce leśne,znowu nasączone biszkopty,następną warstwę mascarpone,
karmelizowane owoce leśne,rozkruszone cherbatniki, ostatnia warstwa mascarpone,na wierzch przesiane przez sitko kakao
Odstawiamy na ok 30 minut,tak aby deser ostygł.Niebo w gębie gwarantowane:)
SmaczneGO