Tiramisu według Moniki Bellucci

26 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 6 żółtek
  • 50 gram cukru plus cukier waniliowy Delecta
  • łyżka esencji waniliowej
  • 250 gram serka mascarpone
  • 350 ml mocnej kawy
  • 6 łyżeczek likieru amaretto
  • 24 podłużne biszkopty
  • 3 łyżki kakao

Utrzeć żółtka z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. W zimnej kawie wymieszanej z alkoholem maczać biszkopty przez chwilkę i układać jeden obok drugiego na dnie foremki do pieczenia. Biszkopty przykryc kremem i wyrównać. Położyć następną warstwę biszkoptów i znów krem. Deser posypać przez sitko kakao. Przed podaniem wstawic do lodówki na minimu 2 godziny.