Testy przyprawowe na wieprzowinie

24 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie przepadam za gotowymi przyprawami – ale czasem dla własnej wygody używam .Dostałam do sprawdzenia kilka produktów Knorra – to testuję .

Czas : 1,5 godziny + 12 godzin macerowanie

Składniki :

75 dag mięsa wieprzowego ( ja miałam 0,5 kg łopatki , 30 dag żeberek )

1 opakowanie ,, Soczysta karkówka z pieca Knorra „

1 łyżka miodu

4 łyżki oleju

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 litr wody

maggi

4 średnie cebule

2 kromki suchego piernika ( po rozkruszeniu lub zmieleniu ok. 1/3 szklanki )

Zrobić pastę przyprawową z opakowania gotowej przyprawy, 2 łyżek oleju , musztardy i miodu .Natrzeć dobrze mięso . Ułożyć w przykrytym pojemniku i zostawić w lodówce na noc .

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron obtarte z marynaty mięso . Przełożyć do garnka . Dodać pozostałą marynatę , pokrojone drobno cebule .Zalać wodą .

Dusić pod przykryciem ok. godziny tak by cebula się rozgotowała , mięso było miękkie , a sos odparował do 1,5 szklanki.

Mięso wyjąć ,, wsypać piernik – sos przetrzeć przez sito- doprawić do smaku . Można dodać trochę śmietanki .

Jak nie ma czasu na komponowanie mieszanki przyprawowej ( lub zabrakło w domu składników ) warto mieć pod ręką takiego gotowca .( w oryginalnym przepisie mięso piecze się w rękawie foliowym – ale ,że nie przepadam za takim mięsem to robie po swojemu ).

Używam do zagęszczania utartego piernika zamiast mąki bo po prostu jest tak wygodniej i smaczniej ( sos nabiera takiego ,,świątecznego „ smaku ) .Można oczywiście zamiast tego zagęścić sos mąką rozrobiona w zimnej wodzie – trzeba wtedy sos jeszcze raz zagotować.

file1264369508



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz