Dzisiaj dzięki współpracy z portalem uroda i zdrowie https://urodaizdrowie.pl/ oraz firmą Appetita http://appetita.pl/ przygotowałam sos Tzatziki.
Tzatziki to tradycyjny grecki dip, podawany samodzielnie jako przystawka bądź jako dodatek do sałatek, pieczywa oraz mięs.
Grecy przyrządzają tzatziki z gęstego jogurtu, startego ogórka, oliwy z oliwek, octu i dużej ilości rozdrobnionego czosnku.
Do sosu można dodać świeżego koperku lub szczypiorku.
Tzatziki doskonale pasują do gyrosa i kebaba, grillowanych i pieczonych mięs, surówek ze świeżych warzyw i grzanek.
Do przygotowania sosu tzatziki potrzebujemy :
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 1 świeży ogórek sałatkowy
- produkty Appetita: 2 łyżeczki przyprawy tzatziki, czosnek granulowany do smaku.
Ogórka obieramy i trzemy na tarce z dużymi otworami. Następnie dodajemy jogurt oraz „Przyprawę Tzatziki oraz czosnek granulowany do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
Życzę smacznego – ja moje tzatziki przygotowałam na kolację z chlebkiem.
Testowała:
Edyta – Chętnie podejmę się testowania kosmetyków.
Prowadzi bloga: http://koloroweczary-mary.blogspot.com/