Test przypraw Appetita – gołąbki w sosie pomidorowym

18 września 2012, dodał: EdytaB
Artykuł zewnętrzny

Wczoraj przy współpracy z Babcią ;), portalem uroda i zdrowie https://urodaizdrowie.pl/ oraz firmą Appetita http://appetita.pl/ miałam przyjemność przygotować na obiad gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki są popularną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, a także w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych. Przyrządza się je w Czechach, Niemczech, Szwecji, Rosji, Rumunii, na Słowacji, Białorusi i Półwyspie Bałkańskim. Regionalne odmiany tej potrawy różnią się składnikami farszu i rodzajem liści kapusty,  który jest owijany. Przykładowo na Kresach pieczone gołąbki zawija się w liście kiszonej kapusty, a w Rumunii – winorośli. Tradycyjne polskie gołąbki to potrawa z mięsnego farszu ( opcjonalnie połączonego z ryżem lub kaszą ) zawiniętego w liście białej kapusty. Przyprawa do gołąbków podkreśli smak tego oryginalnego dania . W jej skład wchodzą m.in. majeranek, ziele angielskie, kminek,  czosnek oraz słodka papryka, które pozwalają na przygotowanie wyśmienitych gołąbków z dodatkiem aromatycznego sosu.

źródło : opakowanie „Przyprawy do gołąbków ” firmy Appetita.

 

Do przygotowania gołąbków potrzebujemy:

  • 1 główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa do gołąbków Appetita oraz przyprawa do mięsa mielonego Appetita,

Na sos pomidorowy potrzebujemy :

  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżkę mąki,
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz czarny mielony firmy Appetita

Kapustę wydrążamy i sparzamy wrzącą wodą, następnie gotujemy.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach tłuszczu. Do mięsa dodajemy ryż i cebulę, oraz przyprawę do gołąbków Appetita oraz przyprawę do mięsa mielonego Appetita. Dokładnie mieszamy.

Następnie zawijamy nadzienie w liście, wkładamy gołąbki do rondla i podlewamy np. rosołkiem.

Mieszamy składniki na sos pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia.

W moim domu gołąbki są oddzielą potrawą, natomiast wiem, że podaje się je z ziemniakami z wody.

Życzę smacznego :))

Testowała:

Edyta – Chętnie podejmę się testowania kosmetyków.
Prowadzi bloga: http://koloroweczary-mary.blogspot.com/