Test przypraw Appetita – gołąbki w sosie pomidorowym
Wczoraj przy współpracy z Babcią ;), portalem uroda i zdrowie https://urodaizdrowie.pl/ oraz firmą Appetita http://appetita.pl/ miałam przyjemność przygotować na obiad gołąbki w sosie pomidorowym.
Gołąbki są popularną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, a także w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych. Przyrządza się je w Czechach, Niemczech, Szwecji, Rosji, Rumunii, na Słowacji, Białorusi i Półwyspie Bałkańskim. Regionalne odmiany tej potrawy różnią się składnikami farszu i rodzajem liści kapusty, który jest owijany. Przykładowo na Kresach pieczone gołąbki zawija się w liście kiszonej kapusty, a w Rumunii – winorośli. Tradycyjne polskie gołąbki to potrawa z mięsnego farszu ( opcjonalnie połączonego z ryżem lub kaszą ) zawiniętego w liście białej kapusty. Przyprawa do gołąbków podkreśli smak tego oryginalnego dania . W jej skład wchodzą m.in. majeranek, ziele angielskie, kminek, czosnek oraz słodka papryka, które pozwalają na przygotowanie wyśmienitych gołąbków z dodatkiem aromatycznego sosu.
źródło : opakowanie „Przyprawy do gołąbków ” firmy Appetita.
Do przygotowania gołąbków potrzebujemy:
- 1 główka kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki masła
- przyprawa do gołąbków Appetita oraz przyprawa do mięsa mielonego Appetita,
Na sos pomidorowy potrzebujemy :
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżkę mąki,
- 100 ml śmietany
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz czarny mielony firmy Appetita
Kapustę wydrążamy i sparzamy wrzącą wodą, następnie gotujemy.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach tłuszczu. Do mięsa dodajemy ryż i cebulę, oraz przyprawę do gołąbków Appetita oraz przyprawę do mięsa mielonego Appetita. Dokładnie mieszamy.
Następnie zawijamy nadzienie w liście, wkładamy gołąbki do rondla i podlewamy np. rosołkiem.
Mieszamy składniki na sos pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia.
W moim domu gołąbki są oddzielą potrawą, natomiast wiem, że podaje się je z ziemniakami z wody.
Życzę smacznego :))
Testowała:
Edyta – Chętnie podejmę się testowania kosmetyków.
Prowadzi bloga: http://koloroweczary-mary.blogspot.com/