Test przypraw Appetita – gołąbki w sosie pomidorowym

18 września 2012, dodał: EdytaB
Artykuł zewnętrzny

Wczoraj przy współpracy z Babcią ;), portalem uroda i zdrowie https://urodaizdrowie.pl/ oraz firmą Appetita http://appetita.pl/ miałam przyjemność przygotować na obiad gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki są popularną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, a także w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych. Przyrządza się je w Czechach, Niemczech, Szwecji, Rosji, Rumunii, na Słowacji, Białorusi i Półwyspie Bałkańskim. Regionalne odmiany tej potrawy różnią się składnikami farszu i rodzajem liści kapusty,  który jest owijany. Przykładowo na Kresach pieczone gołąbki zawija się w liście kiszonej kapusty, a w Rumunii – winorośli. Tradycyjne polskie gołąbki to potrawa z mięsnego farszu ( opcjonalnie połączonego z ryżem lub kaszą ) zawiniętego w liście białej kapusty. Przyprawa do gołąbków podkreśli smak tego oryginalnego dania . W jej skład wchodzą m.in. majeranek, ziele angielskie, kminek,  czosnek oraz słodka papryka, które pozwalają na przygotowanie wyśmienitych gołąbków z dodatkiem aromatycznego sosu.

źródło : opakowanie „Przyprawy do gołąbków ” firmy Appetita.

 

Do przygotowania gołąbków potrzebujemy:

  • 1 główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa do gołąbków Appetita oraz przyprawa do mięsa mielonego Appetita,

Na sos pomidorowy potrzebujemy :

  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżkę mąki,
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz czarny mielony firmy Appetita

Kapustę wydrążamy i sparzamy wrzącą wodą, następnie gotujemy.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach tłuszczu. Do mięsa dodajemy ryż i cebulę, oraz przyprawę do gołąbków Appetita oraz przyprawę do mięsa mielonego Appetita. Dokładnie mieszamy.

Następnie zawijamy nadzienie w liście, wkładamy gołąbki do rondla i podlewamy np. rosołkiem.

Mieszamy składniki na sos pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia.

W moim domu gołąbki są oddzielą potrawą, natomiast wiem, że podaje się je z ziemniakami z wody.

Życzę smacznego :))

Testowała:

Edyta – Chętnie podejmę się testowania kosmetyków.
Prowadzi bloga: http://koloroweczary-mary.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...