Tempura

19 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 szklanki mąki do tempury lub mąki tortowej
jajko
szklanka bardzo zimnej, gazowanej wody
olej do głębokiego smażenia (najlepiej sojowy lub arachidowy)
cytryna
sól
pieczarki
papryka zielona lub czerwona
marchew
cebula
słodkie ziemniaki
krewetki
filety dowolnej ryby

Przygotowanie:

Pieczarki, marchew, cebulę i ziemniaki pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski. Krewetki umyć i usunąć pancerz wraz z przewodem pokarmowym. Dolną część krewetki ponacinać co 2 cm oraz 1 raz wzdłużnie. Umyć filety ryb. Z jajka i wody oraz szklanki mąki, delikatnie mieszając, przygotować ciasto. Na talerz wysypać pozostałą część mąki. Obtoczyć w niej, a następnie w przygotowanym cieście wszystkie składniki tempury. Tak przygotowane smażyć w temperaturze 170-180 stopni aż do uzyskania chrupiącej panierki. Usmażone składniki odsączyć na papierowym ręczniku. Przed spożyciem tempurę można skropić sokiem z cytryny, solą lub maczać w sosie tentsuyu.
tempura1



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.