Tempura

Avatar photo
19 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 szklanki mąki do tempury lub mąki tortowej
jajko
szklanka bardzo zimnej, gazowanej wody
olej do głębokiego smażenia (najlepiej sojowy lub arachidowy)
cytryna
sól
pieczarki
papryka zielona lub czerwona
marchew
cebula
słodkie ziemniaki
krewetki
filety dowolnej ryby

Przygotowanie:

Pieczarki, marchew, cebulę i ziemniaki pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski. Krewetki umyć i usunąć pancerz wraz z przewodem pokarmowym. Dolną część krewetki ponacinać co 2 cm oraz 1 raz wzdłużnie. Umyć filety ryb. Z jajka i wody oraz szklanki mąki, delikatnie mieszając, przygotować ciasto. Na talerz wysypać pozostałą część mąki. Obtoczyć w niej, a następnie w przygotowanym cieście wszystkie składniki tempury. Tak przygotowane smażyć w temperaturze 170-180 stopni aż do uzyskania chrupiącej panierki. Usmażone składniki odsączyć na papierowym ręczniku. Przed spożyciem tempurę można skropić sokiem z cytryny, solą lub maczać w sosie tentsuyu.
tempura1



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.