Temaki Sushi

19 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 4 sztuki):

1 szklanka zakwaszonego ryżu do sushi
4 płaty sushi nori
8 pasków tuńczyka
8 pasków awokado
8 pasków ogórka
pasta wasabi
opcjonalnie inne składniki wg uznania

Przygotowanie:

Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Arkusz nori przecinamy na pół (wzdłuż). W suchej dłoni umieszczamy płatki nori. Na jednej połowie płata nori nakładamy wilgotnymi palcami porcję ryżu w kształcie koła. Ryż smarujemy wasabi. Na ryż nakładamy pod kątem 45 stopni (w kierunku krótszego boku) po jednym pasku tuńczyka, awokado i ogórka. Zwijamy płaty wokół nadzienia aż do uzyskania rożka. Aby rożek się nie rozwijał można jego końcówkę skleić ziarenkami ryżu.
famous_food_temaki_sushi_image1



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...