Temaki Sushi
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 4 sztuki):
1 szklanka zakwaszonego ryżu do sushi
4 płaty sushi nori
8 pasków tuńczyka
8 pasków awokado
8 pasków ogórka
pasta wasabi
4 płaty sushi nori
8 pasków tuńczyka
8 pasków awokado
8 pasków ogórka
pasta wasabi
opcjonalnie inne składniki wg uznania
Przygotowanie:
Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Arkusz nori przecinamy na pół (wzdłuż). W suchej dłoni umieszczamy płatki nori. Na jednej połowie płata nori nakładamy wilgotnymi palcami porcję ryżu w kształcie koła. Ryż smarujemy wasabi. Na ryż nakładamy pod kątem 45 stopni (w kierunku krótszego boku) po jednym pasku tuńczyka, awokado i ogórka. Zwijamy płaty wokół nadzienia aż do uzyskania rożka. Aby rożek się nie rozwijał można jego końcówkę skleić ziarenkami ryżu.