Tego kurczaka możemy jeść codziennie. Wybitnie smakuje, ale potrzebny pewien składnik

6 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Kurczak curry to jeden z bardziej znanych i smacznych przepisów wywodzący się z kuchni indyjskiej. Podpowiadam jak w prosty sposób przygotować to smaczne i łatwe do przygotowania danie, które moja rodzina mogłaby jeść codziennie. Mieszanka przypraw składająca się na potrawę to zestaw który nie tylko świetnie smakuje i nadaje wyjątkowy aromat, ale ma także działanie prozdrowotne.

Kurczak w curry to kawałki piersi z kurczaka zanurzone w aksamitnym sosie curry. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Nasza klasyczna wersja to sos bez dodatków, można jednak przygotować potrawę także z dodatkiem warzyw.  W przepisie używa się mleczka kokosowego, jednak równie dobrze można wybrać śmietanę 18%, bowiem sos wyjdzie równie smaczny. To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczaka w curry przygotujemy bowiem w zaledwie pół godziny.

Curry z kurczakiem podaje się zazwyczaj z ryżem basmati, jednakże bardzo dobrze smakuje również z kaszą bulgur, chlebkami naan oraz z upieczonymi ziemniakami. Kurczak curry smakuje również z różnymi rodzajami azjatyckich makaronów: sojowym, ryżowym, z fasoli mung, itp. Są one neutralne w smaku, dzięki czemu nabierają aromatu sosu z którym są podane.

Kurczak curry

Składniki:

– 600 g piersi z kurczaka
– 150 ml bulionu warzywnego
– 150 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm korzenia imbiru
– 1 łyżka mąki
– ½ słodkiej papryki
– ½ kurkumy
– ½ cebuli
– ½ papryki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki. W misce wymieszać 1 łyżkę oliwy wraz z przyprawą curry, kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką. Do zmieszanych przypraw dodać mięso. Całość wymieszać, tak, aby każdy kawałek kurczaka był w nich obtoczony. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w niewielkie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć mięso. Gdy się zrumieni, przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce korzeń imbiru. Całość smażyć 2- 3 min i wlać ciepły bulion. Do warzyw i bulionu dodać mięso, całość gotować jeszcze przez 4 min. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać 1 łyżkę mąki i energicznie mieszać, do momentu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz