Tego kurczaka możemy jeść codziennie. Wybitnie smakuje, ale potrzebny pewien składnik

6 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Kurczak curry to jeden z bardziej znanych i smacznych przepisów wywodzący się z kuchni indyjskiej. Podpowiadam jak w prosty sposób przygotować to smaczne i łatwe do przygotowania danie, które moja rodzina mogłaby jeść codziennie. Mieszanka przypraw składająca się na potrawę to zestaw który nie tylko świetnie smakuje i nadaje wyjątkowy aromat, ale ma także działanie prozdrowotne.

Kurczak w curry to kawałki piersi z kurczaka zanurzone w aksamitnym sosie curry. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Nasza klasyczna wersja to sos bez dodatków, można jednak przygotować potrawę także z dodatkiem warzyw.  W przepisie używa się mleczka kokosowego, jednak równie dobrze można wybrać śmietanę 18%, bowiem sos wyjdzie równie smaczny. To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczaka w curry przygotujemy bowiem w zaledwie pół godziny.

Curry z kurczakiem podaje się zazwyczaj z ryżem basmati, jednakże bardzo dobrze smakuje również z kaszą bulgur, chlebkami naan oraz z upieczonymi ziemniakami. Kurczak curry smakuje również z różnymi rodzajami azjatyckich makaronów: sojowym, ryżowym, z fasoli mung, itp. Są one neutralne w smaku, dzięki czemu nabierają aromatu sosu z którym są podane.

Kurczak curry

Składniki:

– 600 g piersi z kurczaka
– 150 ml bulionu warzywnego
– 150 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm korzenia imbiru
– 1 łyżka mąki
– ½ słodkiej papryki
– ½ kurkumy
– ½ cebuli
– ½ papryki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki. W misce wymieszać 1 łyżkę oliwy wraz z przyprawą curry, kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką. Do zmieszanych przypraw dodać mięso. Całość wymieszać, tak, aby każdy kawałek kurczaka był w nich obtoczony. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w niewielkie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć mięso. Gdy się zrumieni, przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce korzeń imbiru. Całość smażyć 2- 3 min i wlać ciepły bulion. Do warzyw i bulionu dodać mięso, całość gotować jeszcze przez 4 min. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać 1 łyżkę mąki i energicznie mieszać, do momentu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motywacja do pracy.
Premie, podwyżki, nagrody pieniężne skutecznie motywują do pracy. Należy również pamiętać że zadowolony, realizujący...
Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...