Tęczowe mufinki
Artykuł zewnętrzny
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 1 szkl.mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- barwniki spożywcze w kolorze: żółtym, zielonym, pomarańczowym, czerwonym i niebieskim (fioletowy = niebieski + czerwony)
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Podzielić na 6 równych części, do każdej części dodać inny kolor barwnika (każdy barwnik dozować do ciasta za pomocą innej wykałaczki), wymieszać dokładnie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać po łyżeczce zabarwionego ciasta.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.