Tę zupę zrobisz w kwadrans: oczyszcza i regeneruje organizm
Na wiosnę częściej sięgamy po lekkie dania ze świeżych warzyw i owoców. Jeśli zależy nam na dostarczeniu organizmowi cennych składników, witamin i minerałów warto pokusić się o przygotowywanie zup na bazie warzyw. Tę zupę wykonamy w kwadrans, powinniśmy ją gotować na sporym ogniu i powoli jeść, aby nasyciła nas i rozgrzała.
Tę zupę możemy jeść ze świadomością, że nie jest tucząca, możemy ją jeść do woli, bez skrupułów. Zupa jest kolorowa, smaczna, można do niej dodać ulubione zioła i przyprawić wedle swojego smaku i upodobań. Papryka czerwona to bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To również niezwykle cenne źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę – idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia. Cukinia, zaraz obok pomidorów, marchewki i buraków, jest warzywem często polecanym przez lekarzy i dietetyków. Odgrywa ona istotną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wykazując pozytywny wpływ również na oczy. Zawarta w niej luteina chroni oczy, minimalizując ryzyko wystąpienia zmian chorobowych świadczących o zwyrodnieniu plamki żółtej czy schorzeniach siatkówki.
składniki:
1 marchew
1 pietruszka
pół papryki czerwonej
mała cukinia
2 garści zielonej fasolki (może być ewentualnie mrożona)
pół brokułu
pierś kurczaka lub indycza (tej wielkości)
kilka ząbków czosnku
5 łyżek oleju (oliwy)
Przygotowanie:
W czajniku nastawiamy 2 litry wody. W garnku rozgrzewamy olej; pierś kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy startą na jarzynówce marchew, pietruszkę, cukinię oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, także pokrojoną paprykę, brokuł i fasolkę. I ja to zalewam wrzątkiem bo jest nie tylko zdrowiej, ale też znacznie krócej się gotuje i nie traci tylu witamin. Góra 15 minut i gotowe!
Zauważcie, że tu nie ma soli. Naprawdę jest niepotrzebna. Jest tak aromatyczna, że soli już nie trzeba dodawać. Na koniec można jedynie dorzucić posiekany koperek lub natkę pietruszki.