Tatar ze śledziem i papryką
Artykuł zewnętrzny
Tatar ze śledziem
filety śledziowe 2 szt
czerwona papryka 1/2 szt
cebula mała 1 szt
ogórki konserwowe 3 szt
kapary kilka szt
cytryna
oliwa z oliwek
koper do przybrania
Filety wymoczyć przez godzinę. Odsączyć.
Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, ostawić na kilka godzin. Osączyć posiekać w kostkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać z papryką ogórkami i cebulą. Skropić jeszcze raz oliwą i sokiem z cytryny.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować porcje lub wcześniej włożyć do małych pojemniczków i przed podaniem wyłożyć na talerz.
Udekorować kaparami i gałązkami kopru.