Tatar ze śledziem i papryką

19 kwietnia 2012, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Tatar ze śledziem

filety śledziowe 2 szt

czerwona papryka 1/2 szt

cebula mała 1 szt

ogórki konserwowe 3 szt

kapary kilka szt

cytryna

oliwa z oliwek

koper do przybrania

Filety wymoczyć przez godzinę. Odsączyć.
Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny,  ostawić na kilka godzin. Osączyć  posiekać w  kostkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać z  papryką ogórkami i cebulą. Skropić jeszcze raz oliwą  i sokiem z cytryny.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować  porcje lub wcześniej włożyć do małych pojemniczków i przed podaniem wyłożyć na talerz.
Udekorować  kaparami i gałązkami kopru.