Tatar z pomidorów – przekąska
Artykuł zewnętrzny
Świeża i łudząco przypominająca z wyglądu prawdziwy tradycyjny tatar z polędwicy wołowej może zaskoczyć niejednego gościa. To wegetariańskie danie można serwować z grzanką i parmezanem, modyfikować na różne sposoby: podając z kaparami i ulubionymi ziołami np: bazylia, rukola, tymianek itp.
składniki:
3 pomidory świeże pozbawione gniazd nasiennych w skórce
mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
sos worcester kilka kropel do smaku
pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe 2 sztuki średniej wielkości
łyżka oliwy z oliwek
pieprz młotkowany
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone wymieszać z ogórkami, dodać kilka kropel sosu, przyprawy oraz oliwę. Wymieszać, podawać w specjalnej kokilce układając na wierzch świeże zioła, podawać z grzanką.