Tarteletki z kremem kapratkowym, wiśniami i czekoladą
Ciasto kruche:
250g mąki
1 jajo
125g miękkiego masła + do wysmarowania foremek
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
40ml zimnej wody
1/2 opakowania kremu Karpatka 5 minut Delecta
200ml zimnego mleka
słoik niskosłodzonej, gęstej konfitury wiśniowej (140g)
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Porcja na 6 foremek do tarteletek.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski z mąką dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, sól, jajo. Wymieszać dlońmi. Do powstałej kruszonki dolać wodę, wymieszać i wyłożyć na stolnicę. Wyrobić szybko gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać na temp. 190 stopni.
Foremki wyłożyć ciastem dociskając dobrze do ścianek. Ponakłuwać widelcem. Piec z wkładem 15 minut (kawałek papieru do pieczenia i garść ziaren fasoli). Papier i fasolę usunąć (można je wykorzystać kilkakrotnie, więc nie wyrzucać), piec jeszcze ok. 10 – 15 minut tak by ciasto nabrało złocistego koloru i wysuszyło się.
Wystudzone foremki napełnić kremem karpatkowym Delecty (ubić mleko z proszkiem wg przepisu na opakowaniu), następnie konfiturą a na koniec zalać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Schłodzić.