Tartaletki z serem i śliwkami

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

kruche tartaletki z kremowym wnętrzem i słodkimi śliwkami – pyszności!

składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • MASA SEROWA:
  • 25 dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • PRZYBRANIE:
  • 15 śliwek węgierek
  • 6 orzechów laskowych, łuskanych
  • POLEWA:
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

sposób przygotowania:

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i  chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W  cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem. POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek – jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

file1291033011



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...