Tartaletki z borówkami

26 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dzień Matki to doskonała okazja, by przywołać chwile sprzed lat. Zapach domowego ciasta, przygotowywanego z miłością na każdą niedzielę, to wspomnienie, które towarzyszy wielu z nas. Kojarzy się z dzieciństwem i niespiesznymi rozmowami przy rodzinnym stole.

Jeśli domowe wypieki są specjalnością twojej mamy, z pewnością ogromną radość sprawią jej ciasteczka, które przygotujesz samodzielnie. Sięgając po sprawdzony przepis i tradycyjne składniki, takie jak margaryna Palma z Murzynkiem, poradzisz sobie doskonale.
Przepisów na kruche babeczki nadziewane pysznym kremem i owocami sezonowymi znajdziemy mnóstwo. Każdy cukiernik ma swoją własną recepturę. Choć z pozoru wydają się trudne do przygotowania, warto podjąć wyzwanie, by osiągnąć efekt, jak z dobrej cukierni.

Bielmar_tartaletki_Palma1
Podstawę babeczek stanowi ciasto kruche. Aby wyszło delikatne i rozpływające się w ustach, przesianą mąkę i pozostałe składniki należy szybko połączyć z mocno schłodzonym tłuszczem dobrej jakości. A krem? Przede wszystkim musi być lekki i puszysty. Może być z serkiem mascarpone, twarożkiem, waniliowym budyniem i… całą górą ulubionych owoców!
Tartaletki przygotowane według poniższego przepisu smakują jak z najlepszej cukierni!

Tartaletki z owocami

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 kostki schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
garść borówek

Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 175˚C. Foremki wysmaruj margaryną Palma z Murzynkiem, oprósz mąką i wylep ciastem. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw foremki do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piecz na złoty kolor. Aby przygotować krem, wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Puszystą masę przełóż do wystudzonych tartaletek z ciasta i udekoruj borówkami lub innymi ulubionymi owocami.

Palma z Murzynkiem Spółki Bielmar to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew. Dostępna w kostkach o gramaturze 250 g, w sugerowanej cenie det. ok. 2 zł/szt.