tartaletki marchwiowe

15 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajko

4 duże marchewki

1 łyżeczka masła

2 łyżki śmietany (słodkiej)

1 łyżeczka cukru

sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. z mąki, masła, jajka i szczypty soli  zagnieść ciasto,
  2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do pieczenia, wykleić ciastem też boki foremek by powstał kołnierz,
  4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. marchewki zetrzeć na tarce,
  6. na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, cukier gałkę muszkatołową i  śmietanę, chwilę podsmażać,
  7. masę nałożyć do ciastek i zapiekać w piekarniku jeszcze 15 min

file1268642133